Esbjerg Vinhandel

Portvin » Kopke Vintage 2007

Varenummer: Por003
Pris: 275kr
Varebeskrivelse
Druerne hentes omkring Tabuaço, hvor Kopkes egen 90 hektar store vingård er smukt beliggende, ca. 2 km inden byen Pinhão ved Douro-flodens bred. Quinta São Luíz er ikke blot Kopkes hovedleverandør af druer til deres bedste vine; her ligger også det topmoderne vinifikationsanlæg, der sammen med quintaens egen kirke, beboelse og gæsteafdeling udgør en spøjs blanding af historie og modernitet.

2007 er en monumental årgang, hvor man i smukt vejr kunne høste små og tykskallede druer, som giver rig ekstrakt og farve til vinen. Desuden var der perfekt fenolisk modenhed i druerne, så den resulterende vin nok er rig på tanniner, men modenheden i disse giver blot struktur til vinen uden at stjæle billedet. En godt vinsyreniveau fuldender forudsætningerne for at lave portvin, som vil kunne holde en ideel balance gennem et langt liv.
2007-årgangen bekræfter med al ønskelig tydelighed tendensen, at Kopke siden indlemmelsen i Sogevinus-gruppen har lavet Vintage Port, der har appel direkte mod toppen af kransekagen inden for denne kategori. Sammenholdt med et moderat prisniveau, så er dette et ’best buy’, man ikke kommer uden om.

Denne Vintage Port er sort og dyster i farven, men både duft og smag er anderledes opmuntrende med en meget kraftfuld, koncentreret mørk frugt, der holdes svævende af skiffermineralitet og skønne, florale undertoner. Vinens voldsomhed og sødme holdes godt i skak af alkohol, vinsyre og tanniner, så helheden er særdeles harmonisk.

Voldsom og ung nu: Ja! – men barnelærdommen om, at Vintage Port skal gemmes i årtier, inden den kan nydes, holder ikke. Som vi plejer at sige: ung Vintage Port smager fantastisk, hvis man ikke er bange for blå tænder! Hvis vinen nydes ung, er den ideel til chokoladebaserede desserter, og som moden er den en smuk ledsager til syltede svesker i sød syltelage med en creme-is til.
Man kan vælge at servere ung Vintage Port lidt køligere end fuldmoden ditto: 16-18° synes at være en god temperatur for en ung, spændstig version.

Med tiden vil vinen smide bundfald, i hvilket fald den skal dekanteres. Nydes vinen inden for ca. 2-5 år efter høstår, kan den nydes direkte fra flasken.
Por003